Madlen Kek...



  

 Malzemeler
 2 Yumurta(oda sıcaklığında)
50 gr tereyağ
2/3 su bardağı şeker(135 gr)
2/3 su bardagi un(95 gr)
1 vanilya çubuğu(veya 1 paket vanilya)
1 limon kabugu rendesi
Bir fiske tuz
 

Yapılışı
Tereyağını derin bir tavada orta ateşte karıştırarak eritin.
Eridikten sonra karıştırmayı kesmeden altını kısın.
Köpürüp, hafifçe koyu bir renk alarak tereyağının o kendine has kokusu ortaya çıktığında hemen ateşten alın ve içindeki kahverengi parçaları süzerek ısıya dayanıklı başka bir kaba boşaltın.
(Ateşten alsanız dahi tava sıcak olduğundan tereyağı pişmeye devam edecek ve bir süre sonra yanacaktır.Başka bir kaba aktarılmasının nedeni budur)
Rendelenmiş limon kabuklarıyla şekeri iyice ovun.
Yumurtaları ve limon kabuklarıyla ovup nemlendirdiğiniz şekeri ve  tuzu
 açık renk köpük oluncaya kadar çırpın.
Ilınmış tereyağını yavaş yavaş ekleyerek düşük devirde çırmaya devam edin.
Elenmiş unu ve vanilyayı ilave edin, karışana kadar çırpıp bırakın.
Kek hamurunu oyukları tam dolduracak şekilde kalıplara dökün.
(İçinde kabartma tozu bulunmadığından kalıpları tam doldurabiliriz)
Buzdolabında en az bir saat dinlendirin.
(Hamurun bu şekilde dinlenmesi madlen kekin kendine özgü kabarıklığının oluşmasını
ve daha lezzetli olmasını sağlar)
Buzdolabından çıkarmadan 10 dk önce fırınınızı 185 C ye(turbo fansız) ayarlayın.
5-7 dk üzerleri altın sarısı rengini alıncaya kadar pişirin ve çıkarmadan kürdanla pişip pişmediğini kontrol edin.
 
Afiyet Olsun...:)

 "Yaklaşık üç yüz yıllık bir geçmişe sahip olan bu minik Fransız Keki ilk olarak Lorraine Bölgesinde bulunan Commercy kenti pastacıları tarafından 1700' lü yıllarda denenmiş.Dönemin Kralı XV. Louis, Polonya Kralı'nın aşçısı Madelein Paulmier'e ithafen bu keke "Madeleine" adını vermiş. Kek daha sonra Varsailles Sarayı aşçılarına tanıtılmış ve oradan tüm Fransa'ya yayılmış.
Çaya batırılarak yenen bu minik kekler bir süre sonra Fransa'nın önemli sembollerinden biri olmuş."
Mutlu Son...

Tarifi ve tarihi yukarda...
Yerinizde olsam bir saniye bile durmam...;)

 
 

6 yorum:

  1. ayşegül4.6.14

    Güzel arkadaşım elinin dediği herşeyi güzelleştiriyor... Görüntü harika, fotoğraf şahane, konsept muhteşem veeeeee tadı neffffiiiiiissss bir şey :)) ellerine emeğine sağlık güzel kalpli Elifffiiiim.... Her zaman musmutlu olan tatlım benim kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heeeep beraber inşallah tatlım benimm...
      Bu kadar güzel bir yoruma nasıl teşekkür edeyim inan bilemedim...:(

      Sil
  2. Azracım yarın ilk işim bu nefis madlenleri yapmak,ellerine saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim kesinlikle kaçırılmayacak bir lezzet...
      hele bi de senin ellerinden olursa, hiç düşünemiyorum artık ..;)

      Sil
  3. Görüntü mükemmel ötesi Azraa ;)))

    YanıtlaSil
  4. Mükemmel olan sensin canım Hayalciğimmm...
    Öperim kiii....;)

    YanıtlaSil